Clubhistorie

Van Orthense Korfbalclub tot Handbalvereniging Blauw Wit

HV Blauw Wit is van oorsprong een dameskorfbalclub die in 1949 werd opgericht door Kapelaan Peijnenburg. De Orthense Korfbalclub (OKC) speelde in de kleuren Blauw en Wit.

Hoewel korfbal eigenlijk een gemengde sport was, werd er in het zuiden alleen maar dameskorfbal gespeeld. Het was moeilijk om hoger op te komen. Nationaal en internationaal gezien had het weinig te betekenen. Dit was voor het toenmalige bestuur reden om van OKC een handbalvereniging te maken. In 1956 is dit gerealiseerd. De dameskorfbalclub ging over naar een handbalvereniging die de naam Blauw Wit aannam. Men sloot zich aan bij het Nederlandse Handbalverbond en speelde zowel in de veld- als in de zaalcompetitie. In eerste instantie werd er gestart met alleen een damesafdeling, maar al spoedig kwam hier een herenafdeling bij. Zo werd Blauw Wit een gemengde vereniging.

HV Blauw Wit zocht de publiciteit om leden te werven. Hierdoor werd de vereniging uitgebreid met maar liefst vier jeugdteams. Bij gebrek aan een eigen trainingsaccommodatie werden de pupillen getraind op het Fort in Orthen. Door de sterke groei van Blauw-Wit werd de behoefte aan faciliteiten steeds groter. Na jarenlang overleg met de gemeente kreeg HV Blauw Wit uiteindelijk een eigen verhard veld, met kleedaccommodatie en een aantal grasvelden op het sportcomplex “De Hambaken”.

Door inzet van enthousiaste leden is er in 1987 een eigen clubgebouw met kleedkamers gerealiseerd waar men nu nog steeds, na een aantal renovaties, dankbaar gebruik van maakt.